Perasan atau tak, kita sebenarnya lebih suka makan biskut untuk
kudapan, makan tengah malam atau alas perut untuk sementara waktu.
Kepada penggemar biskut, pernahkah anda terfikir kenapa ada
biskut berlubang dan biskut tiada lubang? Di sini kami kongsikan jawapannya.
Sebenarnya, lubang kecil pada permukaan biskut adalah untuk
membenarkan wap keluar melalui lubang bagi mengelakkan biskut pecah.
Pembuat biskut McVities & Carr, Mark Greenwell
mendedahkan rahsia itu dan berkata ada sebab kenapa sesetengah biskut mempunyai
lubang kecil dan sesetengah biskut tidak mempunyai lubang
“Anda cuba untuk mengeluarkan wap dari biskut untuk mempunyai
tekstur yang lebih baik,” tambahnya.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis biskut yang tak
mempunyai lubang kecil seperti biskut halia dan biskut coklat lain seperti
Chipsmore dan banyak lagi.
Menurutnya, wap panas dalam biskut halia akan mengikat gula
seterusnya menjadi karamel dan membuatkan biskut halia berbeza dan unik.
Dengan pengetahuan seperti ini, secara tak langsung kita juga
dapat sedikit ilmu daripada orang yang berpengetahuan luas dalam bidang ini.
0 comments:
Post a Comment