Kalau pergi ke pasar
memang kaki ayam ni ada dijual lambak dengan harga yang murah. Paling sedap
kalau masak kari ataupun sup kaki ayam. Tak payah nak makan dengan nasi makan
sup kaki ayam macam tu je pun sedap. Tapi, dalam kesedapan kaki ayam tu pernah
tak terfikir “akibat” dan kesan makan kaki ayam ni?
Jangan panik! Disini kami kongsikan
sebenarnya kaki ayam ni banyak khasiatnya tau. Jom baca:
1. Kaki Ayam Kaya Kolagen
Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi kolagen yang sangat tinggi. Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin C. Kolagen adalah salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:
Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi kolagen yang sangat tinggi. Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin C. Kolagen adalah salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:
§ Kolagen memelihara kesihatan kulit dan membentuk
kulit yang anjal kerana menyokong pergantian sel-sel kulit mati dengan sel
kulit baru yang lebih cepat.
§ Kolagen membantu tubuh dalam menyerap kalsium dan
protein sehingga membuat tubuh menjadi lebih sihat.
§ iii. Kolagen dapat meningkatkan pengeluaran sel
darah merah kerana bekerja dengan menguatkan struktur pembuluh darah.
§ Kolagen membantu tubuh dalam menurunkan berat badan
kerana boleh meningkatkan metabolisme tubuh terhadap lemak.
§ Kolagen boleh membuat struktur tulang menjadi lebih
kuat dan mencegah penyakit kerapuhan tulang.
§ Memelihara Sendi dan Mengurangkan Risiko Tulang
Rapuh
Penyakit sakit sendi dan tulang rapuh
biasanya banyak terjadi pada orang lanjut usia. Penyebabnya adalah tubuh tidak
boleh mendapatkan kalsium dan tulang sudah tidak boleh menyerap kalsium dengan
baik. Tapi dengan pengambilan kaki ayam sejak masih muda maka akan memberikan
kesan yang berbeza. Bahagian kaki ayam memang hanya terdiri dari kulit, tendon
dan tulang. Kandungan kaki ayam yang kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan
dan kolagen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini sangat penting untuk
mengukuhkan struktur tulang dan boleh mencegah kerapuhan tulang apabila sudah
lanjut usia.
3. Menyembuhkan Cedera
Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam
adalah seperti protein dan kalsium. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk
membantu menjana semula saraf, otot dan tulang manusia. Kajian yang sudah
dilakukan oleh seorang penyelidik di Amerika mendedahkan bahawa potensi nutrisi
tersebut boleh membantu menyembuhkan kecederaan. Walaupun keadaan kecederaan
tulang belakang dipercayai boleh cepat sembuh dengan memakai makanan yang
mengandungi kaki ayam.
4. Menyihatkan Saluran Pencernaan
Kaki ayam boleh dibuat menjadi kuah
atau sup yang menyegarkan. Bahagian kaki ayam yang banyak mengandungi jaringan
ikat dan tulang rawan yang sangat lazat. Bahkan semua nutrisi seperti protein,
kolagen, kondroitin dan Glucosamine juga akan larut apabila dimasak menjadi
sup. Khasiat dari pelbagai nutrisi ini juga sangat baik untuk membuat
pencernaan menjadi lebih sihat. Kesan dari nutrisi ini juga sangat penting
untuk membuat usus menjadi lebih lembut sehingga membuat saluran pencernaan
anda menjadi lebih sihat.
5. Menjaga Kesihatan Kuku
Kaki ayam yang sudah dimasak akan
mengeluarkan beberapa nutrisi yang sangat penting untuk tubuh. Pati atau
beberapa jenis masakan lain dari kaki ayam boleh menghasilkan asid amino,
kolagen, glisin, hidroksipolin, dan prolin yang boleh membantu menjaga
kesihatan kuku. Kaki ayam yang dimasak biasanya akan mengeluarkan cecair atau
gel khas yang banyak mengandungi gelatin. Nutrisi ini membantu tubuh dalam
mengolah kalsium dan diserap oleh kuku.
6. Menyihatkan Gusi
Gusi adalah rangkaian kuat yang
digunakan untuk menyokong gigi. Beberapa jenis penyakit gusi banyak disebabkan
oleh masalah kesihatan gigi yang buruk. Namun boleh juga masalah ini
ditimbulkan dari dalam tubuh. Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain juga
akan membuat masalah pada gusi. Kaki ayam adalah makanan yang banyak mengandung
nutrisi dalam jumlah yang sangat banyak. Ada jaringan ikat dan tulang rawan
yang boleh berubah menjadi gel kerana mengandungi kolagen, asid amino, dan
beberapa zat pembentuk gelatin. Kerana itulah semua zat ini akan memperbaiki
keadaan kesihatan gusi.
7. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
Kaki ayam memang terkenal dengan
semua nutrisinya yang sangat penting seperti kolagen atau zat pembentuk
gelatin. Selain itu ternyata kaki ayam juga mengandungi pelbagai jenis mineral
seperti zink, tembaga, magnesium, kalsium dan fosforus. Semua mineral ini
diperlukan oleh organ tubuh untuk membina kesihatan dan mengatasi pelbagai
jenis penyakit. Dengan pengambilan kaki ayam maka juga boleh meningkatkan
sistem kekebalan tubuh.
8. Membentuk Probiotik Semulajadi
Kaki ayam yang banyak mengandungi
kolagen dan pelbagai jenis mineral lain ternyata juga boleh membentuk probiotik
semula jadi. Agen gelatin yang banyak didapati pada cecair dari rebusan kaki
ayam sangat baik dalam membentuk probiotik semula jadi. Probiotik akan membuat
tubuh mampu membentuk imuniti semula jadi, menyihatkan usus dan mengatasi
masalah saluran pencernaan.
9. Menyeimbangkan Hormon Tubuh
Kaki ayam juga menghasilkan beberapa
jenis asid amino yang sangat baik untuk tubuh. Salah satu jenis asid amino yang
dilepaskan dari kaki adalah arginin. Ini adalah jenis asid amino yang
bermanfaat untuk tubuh. Salah satunya adalah membantu tubuh dalam melepaskan
hormon yang menyebabkan perasaan tertekan dan stress. Bahkan arginina juga
penting untuk menghasilkan hormon pembiakan baik untuk lelaki dan wanita.
10.
Mencegah
Kerosakan Rangkaian Tubuh
Manfaat kaki ayam yang terakhir
adalah untuk menjaga kerosakan jaringan tubuh. Mempunyai rangkaian tubuh yang
kuat memang sangat penting untuk kesihatan. Rangkaian ikat diperlukan untuk
otot, tulang dan pelbagai jenis organ badan seperti hati, hempedu dan organ
lain. Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan asid amino kumpulan
glisin. Glisin mempunyai fungsi penting untuk mengukuhkan jaringan ikat tubuh,
menjaga kesihatan organ tubuh, membantu tubuh dalam mengeluarkan racun-racun
tubuh dan juga meningkatkan kualiti saraf sehingga dapat meningkatkan rasa
selesa semasa tidur.
Tips Memasak Kaki Ayam
Kaki ayam memang terbukti mengandungi
pelbagai nutrisi penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh. Kaki
ayam juga boleh membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan
selepas sakit atau operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan
mengatasi alergi terhadap beberapa makanan.
Namun memasak kaki ayam tidak boleh
dilakukan secara sembarangan. Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak
kaki ayam dan menghilangkan semua potensi bakteria.
1. Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah
sehingga yang tertinggal benar-benar kaki.
2. Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua
kotoran boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus
memasaknya tapi cuci semula.
3. Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk
menghilangkan bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan.
4. Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa
minit.
5. Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada
kaki ayam. Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan
potensi bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.
6. Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai
dengan selera anda.
7. Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru
dipotong dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di
dalam peti sejuk.
Manfaat kaki ayam memang cukup banyak,
namun pastikan anda memasaknya dengan cara yang benar. Kerana kaki ayam harus
di cuci dengan bersih agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi
kesihatan.
Jika Suka Petua Ini.. Sila Klik Like & Komen
“SUKA” Di Bawah. TQ – Rencah Rasa
0 comments:
Post a Comment