DI sebuah bandar, semangkuk mi
biasanya berharga tidak lebih dari RM10, tetapi sebuah kedai di Taipei telah
menetapkan harga semangkuk mi yang tidak masuk akal dan pengunjung membayarnya
dengan gembira.
Restoran Niu Ba Ba yang diasaskan pada tahun 1990 di Taiwan, menyajikan
lapan jenis mi daging lembu, bermula dengan hidangan klasik mi sup daging 'Beef
Father' (RM67.30)) sehinggalah yang paling mahal, Mi Sup Daging Presidential
yang berharga TWD10,000 (RM1,401.05) semangkuk.
"Harga mi kami yang paling murah nampak agak 'cekik darah' untuk
setengah orang," kata pemilik generasi kedua Niu Ba Ba, Eric Wang Yiin
Chyi.
"Tetapi cara kami menghasilkan mi daging lembu di sini membezakan
kami dengan restoran lain," katanya.
Setiap mangkuk sup mempunyai sekurang-kurangnya potongan empat jenis
daging premium dari Amerika Syarikat dan Australia.
Hanya daging dan bahagian terbaik seperti rusuk dan rib-eye yang
digunakan dalam Mi Sup Daging Presidential.
Dagingnya direbus dan dibekukan selama tiga hari sebelum dipotong dalam bentuk
tertentu untuk mencapai tekstur dan rasa yang sempurna.
Enam campuran air rebusan diperlukan untuk menghasilkan kuahnya.
Lima jenis mi boleh dipadankan dengan pilihan yang berbeza, yang
membolehkan pengunjung membuat pesanan mengikut kesesuaian.
Walaupun kedai ini telah mengumpulkan ramai pengikut dan dapat menarik
pelancong dari seluruh dunia, kejayaannya hari ini tidak dikecapi dengan mudah.
-fotoCNN
Setelah
menghabiskan masa lebih dari dua dekad di Kanada, Wang Tsung Yuan yang
merupakan pengasas Niu Ba Ba dan juga bapa kepada Yiin Chyi memutuskan untuk
pulang ke Taiwan dan membuka kedai mi pada tahun 1990.
"Pada mulanya
rasanya tidak sesuai untuk tekak orang Taiwan dan perniagaan nampak
suram," katanya kepada CNN Travel.
"Rakan ayah
saya menarik diri selepas hanya 11 hari."
Bertekad untuk
mencipta mi sup daging lembu terbaik di dunia, Tsung Yuan menghabiskan masa
bertahun-tahun untuk menyempurnakan resipinya.
Pada tahun 2007,
Niu Ba Ba berpindah ke lokasi baharu yang lebih kecil walaupun pelanggannya
semakin bertambah.
"Ia mampu
menampung lebih kurang 18 hingga 20 pelanggan," katanya.
"Kami akan
kurang memberi fokus untuk menyempurnakan setiap mangkuk mi jika terdapat
pelanggan yang ramai. Kualiti lebih penting berbanding kuantiti."
Restoran ini telah
menghidangkan Mi Sup Daging Presidential sekitar 20 tahun lalu, tetapi harganya
yang mengejutkan hanya dimuktamadkan pada tahun 2007.
"Kami tidak
menetapkan harganya selama hampir 14 tahun, kami minta pelanggan membayar nilai
yang difikirkan setanding dengan kualitinya.
"Ramai yang
menyatakan mereka sanggup membayar TWD10,000 (RM1,366.95) untuk mi ini. Dan
pada tahun 2007, kami membuat keputusan untuk menjadikannya sebagai harga
rasmi."
Dia turut
mengesyorkan pelanggan supaya membuat tempahan dua hari lebih awal.
0 comments:
Post a Comment