Makanan bersantan memang cukup sensitif kalau nak dimasak. Lebih-lebih kalau hendak disimpan keesokkan harinya atau lebih lama lagi.
Biasanya makanan bersantan jarang disediakan lebih awal,
semuanya bagi mengelakkan ia basi.Pun begitu sebenarnya ada cara nak pastikan
makanan bersantan ini kekal lama. Bagaimana caranya?
Biarkan Reneh Lama
Ketika mendidihkan sebarang kuah bersantan, pastikan dibiarkan ia direneh lama tetapi menggunakan api yang kecil. Cara ini buat santan masak sekata dan mampu bertahan lebih lama.
Ketika mendidihkan sebarang kuah bersantan, pastikan dibiarkan ia direneh lama tetapi menggunakan api yang kecil. Cara ini buat santan masak sekata dan mampu bertahan lebih lama.
Asingkan Santan
Cara lain untuk pastikan menu bersantan bertahan lebih lama
adalah dengan menumis bahan tumis dengan lama supaya apabila dimasukkan santan,
ia tidak bertindak balas dan mengakibatkan santan lebih cepat basi.Nak lebih
hebat lagi, asingkan bahan tumisan dan kuah bersantan.
Masak lodeh misalnya, boleh dimasak tumisan bahan lodeh terlebih
dahulu dan bila hendak makan, hanya masukkan santan dan didihkan seperti biasa.
Santan mentah yang diperah secara asli memang enak dimasak.
Malah rasa lemaknya memang enak. Pun begitu santan jenis ini tidak mampu
bertahan lama walaupun diletakkan dalam peti sejuk yang beku.
Apabila dimasak, jika dimasukkan ke dalam peti sejuk pada tempoh
yang lama adakalanya buat teksturnya sudah tidak elok lagi. Rasanya juga sudah
tidak lemak dan sedikit masam.Bagaimana nak pastikan santan ini kekal segar?
Cara 1:
§ Basahkan beberapa helaian surat khabar.
§ Bungkus kemas santan.
§ Simpan dalam tempat beku.
Hasilnya walaupun
santan beku tetapi tetap segar malah tidak terpisah air dan santanya. Malah
ketika masak pun, santan tidak berketul-ketul.
Cara 2:
§ Masak santan bersama garam hingga mendidih.
§ Sejukkan sekejap.
§ Kemudian masukkan santan ke dalam plastik dan simpan dalam peti sejuk.
Cara ini buat
santan dapat bertahan hingga 1 bulan.Selamat mencuba!
Dah Baca, Jangan
Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
0 comments:
Post a Comment