Bagi sesiapa saja untuk merebus telur adalah perkara yang
teramat senang di dunia malah budak sekolah juga boleh melakukannya dengan
memasukkan air dan telur, siap.
Tetapi,
untuk mendapatkan telur yang telah direbus itu senang dan mudah ketika mengupas
kulitnya agak kelihatan cantik dan licin adalah sesuatu yang amat sukar untuk
dilakukan oleh ramai orang.
Mungkin
tidak ramai yang tahu tentang bagaimana untuk merebus telur dengan mendapatkan
kupasan yang cantik dan menarik agar tidak rosak kejadiannya.
Petua dan tips agar telur
rebus jadi cantik dan elok dari perkongsian Puan Waheeda Basiron ini pasti akan
membantu anda semua terutamanya kaum ibu. Jom ikuti perkongsian menarik dari
beliau;
“Hari
ini kekda taknak share resepi. Nak share tip cara rebus telur supaya mudah
untuk kupas tanpa cacat cela.
Mudah je”.
Bahan-Bahan
Mudah je”.
Bahan-Bahan
Telur
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar garam
Air secukupnya
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar garam
Air secukupnya
Cara
Membuat:
1.Basuh
telur bersih2 dan masukkan terus dalam periuk dan tambah air.Tak perlu air
mendidih baru nak masuk telur ye.
2.Masukkan
sesudu garam.
3.Kemudian masukkan sesudu
minyak masak.
4.Rebus lebih kurang 15-20
minit/ sehingga air menggelegak.
5.Rendamkan dalam air biasa
sekejap untuk hilangkan panas dan boleh terus kupas.
SIAP!
Semoga
bermanfaat dan selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment