Assalamualaikum u'ol
Harini Pn. Nora terlebih rajin nak update blog sementara dak sara tu tido mari koi nak share beberapa tips and trick yang boleh korang apply ble memasak.. Peringatan:tips ini dari sesorang nope dalam masakan tapi minat masak so tips pon tak hebat mana tapi harap dapat membantu korang pandai masak.
Harini Pn. Nora terlebih rajin nak update blog sementara dak sara tu tido mari koi nak share beberapa tips and trick yang boleh korang apply ble memasak.. Peringatan:tips ini dari sesorang nope dalam masakan tapi minat masak so tips pon tak hebat mana tapi harap dapat membantu korang pandai masak.
MASAKAN
TERLEBIH MASAM
Kalau
korang masak terlebih masam macam terlebih letak sos tomato/air asam jawa/air
limau/puri tomato dalam sesuatu masakan cara nak bag 'balance' balik adalah
dengan tambah gula. Gula dan masam berkawan baik.. tapi jangan la tuang gula
bebanyak sangat..pepandai la seswaikan rase sampai masam , masin dan manis tu
seimbang.. Bese koi buat camni la kalau masam terlebih (tips koi blaja dari
chef oversea dalam program masakan tv ^__^).
MASAKAN
TERASA LEMAK BERKRIM
Kalau
dalam lauk-lauk yang pakai santan dan kari ke or nak buat masak lemak cil padi
ke campur la skali or blend buah keras. Masakan akan bertambah rase lemak even
lemak ye tak seberapa ^__^ (koi blaja dari pakcik jual buh keras kat pasar
hehehe)
Dalam
dessert plak kalau melibatkan susu cair campur kan sedikit garam supaya rase
lemak dari susu cair terasa dan bertmabah sedap.. jangan letak banyak ni kan
dessert mane leh masin huhuhu.. pepandai la seswakan rase. Bese kalau buat air
bandung pon koi letak garam sket.. isi dalam sos kastard pon sedap.
MASAKAN
TERLEBIH MASIN
Kalau
macam ni koi tambah je air sket lagi tapi ade jenis masakan perlu kering so
korang tambah kan kentang ke lobak ke supaya meresap perisa tu dalam tu.. tapi
tak semua masakan perlu kentang or lobak ye dak so tips ni valid pada masakan
yang berkaitan aje.
SUP
AYAM/IKAN/DAGING BERTAMBAH SEDAP
Rase ramai
guna cara ni kot.. koi sokmo ble wat sup koi suka masukkan rempah sup dalam tu
selain sup bunjut or rempah ratus cekenot2 yang lain tu.. bau sedap, kuah pekat
dan rase pon soodap habaq ang.. Mertua koi pon suka style yang ni hee kembang
idung i ol.
MASAKAN
KARI/MASAK KURMA ATAU APE-APE MASAKAN MELIBATKAN SERBUK REMPAH.
Biasa
untuk buat lauk la kalau korang jenis suka masakan tu pekat kuah ye macam laki
koi.. bawang merah tok masak tu dari korang hiris nipis-nipis eloklah blend kan
aje jadi masakan tambah sedap dan pekat..hukhuk (leh kre tips jugak la kan hee
ingat ini tips tok golongan nope cam koi^___^).
TIPS BAGI
IKAN/AYAM GORENG TAK MELEKAT KAT KUALI
Kalau ikut
mak koi yer petua mak koi suh goreng dulu asam keping se dua dalam tu baru
masuk ikan/ayam tapi kuali koi tak leh gitu gaye tetap melekat. So style koi,
koi bio ikan/ayam tu sejuk beku dari peti cepat2 marinade kunyit garam segala
pastu letak balik dalam peti bile nak goreng baru bawa klua.. Selain tak
melekat kulit luar hasil gorengan juga lebih rangup tapi jaga -jaga dengan
minyak panas pastikan api tak kuat taw kalau tak berperang la korang gan mnyak
panas kat dapur.. Koi?? sokmo dah kena..tangan koi macam kena dera dibuat yer.
TIPS
PENTING PANDAI MASAK IALAH RASA
Korang
kalau nak pandai masak kena pandai tafsir rase dan guna instinct korang taw dan
pengalaman-pengalaman makan korang
Contoh
kata masa nak seasoning makanan..kan korang selalu makan benda sedap-sedap.. ha
jangan taw makan je kena taw sebab ape dia sedap dan ape yang buat dia sedap
dan orang lain wat tak sdap..sambil makan sambil cari rase tu dan kenal pasti
dari mana..Kalau koi camtu la sampai kawan gelar koi pelik..huhuhu
Kalau ikut
resepi pon kna taw kenapa spices ni ditambah kenapa kena letak serai ke halia
ke lengkuas ke..korang kena try and error baru korang pandai tapi mmula ni ikut
jela resepi pah dah siap masak ble masakan tu sedap so korang taw la ble tambah
ni rase dia macam ni macam tu..Ha paham dak?
Yang
penting instinct la..tak semestinya kte tambah bahan perisa baru rase dia
pelik..bia pelik asal bleh makan dan sedap huhuhu masak kan adalah bahan
ujikaji makanan.
TIPS UDANG
KELHATAN SEGAR
Masa lepas
siang udang, cuci dengan air perahan limau nipis.. kalau bleh rendam kejap jer
jangan lelama sebab enzim masam air limau bleh memasakkan udang cukup la
sekadar celup2 kocak2 camtu..Lepas tu masak la ikut suka pasti udang rase lebih
sedap dan segar dan wangi.. Koi suka macam ni simpan berari-ari pon udang still
ok dan sedap (tips dari masterchef australia season 4 hahaha +eksperimen
sendiri).
Fuhh
banyak jugak tips ni.. oklah ni je yang koi ingat tak silap koi ade lagi ni tap
koi tak jumpa laci hak mane satu dalam otak ni kuikuikui smoga tips
runcit-runcit koi ni berguna..selamat beramal..salam
"
"MASAK
LAH DENGAN PENUH KASIH SAYANG CONFIRM SEDAP ^__^"
0 comments:
Post a Comment