Satu penyelidikan yang diterbitkan dalam the American Journal of
Clinical Nutrition mendapati tabiat memakan kentang goreng (French
fries) boleh meningkatkan risiko kematian awal.
Tabiat
pemakanan tidak sihat itu bukan sahaja terhad kepada French
fries malah melibatkan hash
browns, curly fries, poutine, tater
tots dan waffle fries.
Sepanjang lapan tahun, 236
daripada 4,400 peserta telah meninggal dunia. Kadar kematian tinggi didapati
melibatkan mereka yang kerap memakan kentang yang digoreng. Risiko kematian
awal itu juga didapati lebih daripada dua kali ganda daripada biasa.
Sebenarnya kentang merupakan
sejenis makanan yang sihat jika dimasak dengan betul. Ini disebabkan kajian
yang dijalankan itu mendapati peserta yang memakan kentang rebus, kukus atau
bakar tidak mengalami sebarang peningkatan risiko kematian.
Kentang
mempunyai nutrien, vitamin dan serat yang secukupnya untuk mengimbangi kesan
kandungan glisemik yang tinggi sekiranya dimasak dengan cara yang sihat. Ini
bertentangan dengan kentang yang digoreng kerana mengandungi lebihan garam dan
minyak yang tidak baik untuk kesihatan.
Jadi, sekiranya anda mempunyai
pilihan hidangan sampingan yang lain semasa makan di restoran, pilihlah kentang
putar atau kentang bakar. Untuk hidangan yang lebih sihat, seeloknya gantikan
dengan sayuran salad atau buah-buahan.
Jika
anda tiada pilihan lain, makanlah kentang goreng itu ala kadar sahaja ya!
Beringat-ingat sebelum terlambat.
0 comments:
Post a Comment