Petua 1:
Ambil sedikit kelapa parut, ikat dalam kain putih yang bersih.Timbuskan dalam nasi. Perlahankan api, dengan cara ini nasi boleh dimakan dan ia masak dengan sempurna.
Ambil sedikit kelapa parut, ikat dalam kain putih yang bersih.Timbuskan dalam nasi. Perlahankan api, dengan cara ini nasi boleh dimakan dan ia masak dengan sempurna.
Petua 2:
Ambil dan basuh cili kering dalam dua tiga tangkai dan jangan dipotong. Masukkan ke dalam nasi tersebut dan biarkan seketika.
Ambil dan basuh cili kering dalam dua tiga tangkai dan jangan dipotong. Masukkan ke dalam nasi tersebut dan biarkan seketika.
Petua 3:
Kalau bau hangitnya tidak terlalu kuat, letakkan garam di atas tudung periuk dan InsyaAllah, tiada lagi bau hangit tu.
Kalau bau hangitnya tidak terlalu kuat, letakkan garam di atas tudung periuk dan InsyaAllah, tiada lagi bau hangit tu.
Petua 4:
Ambil daun pisang dan letakkannya menutupi permukaan atas nasi. Biarkan sejenak.. InsyaAllah, tiada lagi bau hangit.
Ambil daun pisang dan letakkannya menutupi permukaan atas nasi. Biarkan sejenak.. InsyaAllah, tiada lagi bau hangit.
Petua 5:
Ambil beberapa biji cili padi. Cucukkan hujungnya ke permukaan nasi tersebut dan tutup.
Biarkan seketika sehingga cili padi tadi layu atau kelihatan agak lebam, barulah bau hangit tadi akan hilang.
Ambil beberapa biji cili padi. Cucukkan hujungnya ke permukaan nasi tersebut dan tutup.
Biarkan seketika sehingga cili padi tadi layu atau kelihatan agak lebam, barulah bau hangit tadi akan hilang.
Petua 6:
Ambil beberapa helai daun limau purut, carik-carikkan dan masukkan di dalam nasi hangit.Tutup semula tudung periuk. Pasti nasi berbau harum.
Ambil beberapa helai daun limau purut, carik-carikkan dan masukkan di dalam nasi hangit.Tutup semula tudung periuk. Pasti nasi berbau harum.
Petua 7:
Ambil daun pandan, masukkan ke dalam mangkuk dan letakkan pada tengah-tengah nasi yang hangit.
Ambil daun pandan, masukkan ke dalam mangkuk dan letakkan pada tengah-tengah nasi yang hangit.
Petua 8:
Ambil kulit bawang, cuci dan masukkan ke dalam periuk nasi yang hangit tadi dan tutupkan periuk.
Ambil kulit bawang, cuci dan masukkan ke dalam periuk nasi yang hangit tadi dan tutupkan periuk.
Petua 9:
Taburkan cengkih sebanyak 5 tangkai dalam nasi yang hangit dan biarkan beberapa ketika.
Taburkan cengkih sebanyak 5 tangkai dalam nasi yang hangit dan biarkan beberapa ketika.
Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ
0 comments:
Post a Comment