Bab nak menyediakan persiapan
untuk memasak sudah pati dilakukan seawal mungkin, ada di antara wanita di luar
sana yang membuat persiapan pada malam hari, untuk menyediakan masakan pada
pagi keesokkan harinya, dalam memastikan tidak terlalu kelam-kabut.
Tapi mungkin kita pernah juga menerima panggilan di mana ada yang ingin ke rumah, dan tanpa sedar di rumah, tidak mempunyai apa-apa makanan untuk dihidangkan.
Apa yang ada adalah daging di dalam peti sejuk, itu pun sudah sejuk beku, dan ianya pasti mengambil masa yang lama untuk dilembutkan atau ‘defrost’.
Namun begitu, sebenarnya ad acara yang boleh dilakukan, untuk mempercepatkan proses melembutkan kembali daging yang sejuk beku, cuma dalam masa beberapa minit sahaja.
Jom kita lihat bagaimana caranya.
Tapi mungkin kita pernah juga menerima panggilan di mana ada yang ingin ke rumah, dan tanpa sedar di rumah, tidak mempunyai apa-apa makanan untuk dihidangkan.
Apa yang ada adalah daging di dalam peti sejuk, itu pun sudah sejuk beku, dan ianya pasti mengambil masa yang lama untuk dilembutkan atau ‘defrost’.
Namun begitu, sebenarnya ad acara yang boleh dilakukan, untuk mempercepatkan proses melembutkan kembali daging yang sejuk beku, cuma dalam masa beberapa minit sahaja.
Jom kita lihat bagaimana caranya.
CARA CEPAT
LEMBUTKAN DAGING YANG SEJUK BEKU
Sebenarnya ada cara mudah nak lembutkan daging dalam masa 5 minit je tau! Tapi sebelum tu anda perlu dua periuk jenis steel.
Caranya:
1. Letakkan sebuah periuk secara terbalik.
2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan atas permukaan belakang (bahagian punggung) periuk tadi.
3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk). Isikan air ke dalam periuk tersebut.
4. Tunggu sehingga daging beku tersebut menjadi lembut.
Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5- 10 minit)
Kenapa periuk logam boleh lembutkan daging?
Sebabnya logam khususnya aluminium adalah konduktor haba yang sangat baik. Dan haba yang dihasilkan melalui proses ni cukup kuat nak lembutkan daging tu.
Nota kaki: Konsep luas permukaan daging yang
bersentuhan dengan konduktor (periuk). Lebih banyak permukaan yang bersentuh
dengan periuk, lebih cepat defrost
Periuk besi berfungsi sebagai conductor haba. Di sekeliling periuk besi tu ada udara. Haba suhu bilik akan dipindahkan dari udara kepada daging yang sejuk tu secara berterusan melalui proses "convection current" melalui periuk besi
Sumber: Petua Ibu, Syamsul Amir Abdul Manaf
- Siakap Keli
Periuk besi berfungsi sebagai conductor haba. Di sekeliling periuk besi tu ada udara. Haba suhu bilik akan dipindahkan dari udara kepada daging yang sejuk tu secara berterusan melalui proses "convection current" melalui periuk besi
Sumber: Petua Ibu, Syamsul Amir Abdul Manaf
- Siakap Keli
0 comments:
Post a Comment